dinsdag 8 mei 2012

Nishar Khodabaks

Dit weekend was ik in Paramaribo, op bezoek bij Nishar Khodabaks 1 van de beste Bus schilders van Suriname. Nishar heeft me even laten zien hoe ze dat nou doen, zo'n strak portret.

Eerst kopieren ze de afbeelding van de persoon op de afmeting die ze willen, ze kopieren lekker licht want dat komt later van pas

De achterkant van de kopie maken ze volledig grijs met een zacht B3 potlood.

Daarna plakken ze de afbeelding op de auto en trekken ze lijnen over met een hard H6 potlood, omdat de afbeelding licht is gekopieerd kunnen ze goed zien wat ze nog moeten overtrekken.

De afbeelding wordt weg gehaald en zie daar, perfecte outlines. Nu plakken ze het geheel af met doorzichtige tape en snijden ze van binnen naar buiten steeds laagjes tape weg, dit doet Nishar ook als hij schilderijen maakt. Zoals hieronder.
Als de portretten klaar zijn, plakt hij alles af en snijd de achtergrond uit en vult deze in, tape weg halen en nog even tegen elkaar aan "blurren" (smudgen). Overigens schildert hij met Alkyd lak wat binnen een uur droogt. Zijn penselen komen uit Nederland, want hier is niks goeds te krijgen.

Ik vroeg Nishar hoe dat nou allemaal werkt met die afbeeldingen, want er rijd ook een Obama bus rond... is dat nu echt zo populair hier? De afbeeldingen zijn bedoeld om klanten aan te trekken en voor de status. Nishar denkt er eigenlijk niet zoveel over na, soms wordt de afbeelding wel aangepast aan de route. Zo rijd de Bouterse bus op een meer creoolse route. 95 procent van de bussen is volgens hem in Hindoestaanse handen, en dus rijden deze Hindoestanen ook met populaire plaatjes bedoeld voor een andere bevolkings groep.

Na al deze informatie nog lekker pittig gegeten aldaar. wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten